
Pizza, pizza, whooooaaaaaa… PIZZA! We beginnen de ‘What’s for dinner donderdag’ goed met een recept waar denk ik iedereen wel vrolijk van wordt. Pizza’s worden over het algemeen niet snel onder het kopje ‘gezonde voeding’ geplaatst. Er zit veel zout in, veel koolhydraten, vet en weinig groenten. Hier gaan we vandaag verandering in brengen! Door de pizza’s zelf te maken en vol te gooien met lekker veel groenten, kan je zelfs de pizza tot verantwoorde maaltijd ombouwen.
Ik eet niet heel vaak pizza’s, misschien één keer in de maand. Dit is niet omdat ik pizza’s niet lekker vind, maar ik vind het altijd een beetje zonde dat er vaak weinig tot geen groenten op zitten (en heeeeeeeul veel kaas). Om het heft in eigen handen te nemen, ben ik langzaamaan zelf mijn pizza’s gaan maken.
Ik vind zelf deeg maken een van de leukste dingen die je kan doen in de keuken: het bij elkaar gooien van een aantal ingrediënten, ze samen kneden tot een lekker zacht bolletje deeg en uiteindelijk uitrollen tot een heerlijke pizzabodem (plus de geur van gist, yeaaahs baby). Laten we eerlijk zijn, je hebt hier wel tijd voor nodig. Het is een arbeidsintensief gerecht, maar als je eenmaal die perfecte bodem en saus hebt gevonden, is het echt de moeite waard.
De ingrediënten:
Voor de bodem heb je nodig
– 500 gram (patent)bloem
– 250 ml water
– 1 eetlepel suiker
– 14 gram gedroogde gist
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel knoflookpoeder (optioneel)
– 50 ml olijfolie
Voor de saus heb je nodig
– 1 rode paprika
– 4 tomaten
– 2 partjes zongedroogde tomaat
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– basilicum, gerookt paprika poeder
– snufje zout & peper
Voor de topping heb je nodig
Je kan natuurlijk eindeloos variëren met de toppings, maar voor deze pizza heb ik
– 1 courgette
– 1 ui
– 1 gele paprika
– geraspte kaas
– mozzarella
De perfecte manier van bereiding:
– doe 250 ml handwarm water in een kom met 2 zakjes gedroogde gist (14 gram in totaal). Schep hierbij één eetlepel suiker en roer rustig. Laat heel even staan tot er belletjes ontstaan.
– doe in een andere kom 500 gram bloem met een theelepel zout (en eventueel knoflookpoeder) en meng dit door elkaar.
– schenk vervolgens het water en 50ml olijfolie bij de bloem en kneed het geheel tot een zacht deeg (5/10 minuten). Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat voelt en blijft plakken.
– vet een kom in met olijfolie, leg de deegbal hier in en bedek deze met plastic folie of een natte theedoek. Bewaar op een warme plek voor minstens 30 minuten.
– snijd een rode paprika, 4 tomaten, 2 teentjes knoflook en 1 ui in partjes. Leg deze op een bakplaat. Giet een klein beetje olijfolie, gerookte paprika een snufje zout en peper over de groenten en gril deze in de oven voor ongeveer 20 a 30 minuten (in mijn oven kan de bakplaat dicht tegen de grilplaat aan, zonder dat alles verbrand)
– Zodra de groenten zacht zijn, kunnen deze gepureerd worden met een staafmixer of keukenmachine, tot er een dikke saus ontstaat.
– bereid de groenten voor op de pizza voor. Ik vind het lekker om de groenten nog even van te voren te bakken, zodat ze goed gaar zijn en ik de pizza alleen in de oven hoef te leggen om de kaas te smelten. Je kan eindeloos variëren met de toppings, maar ik heb ui, paprika en courgette gebruikt. Snij ui, paprika en courgette in dunne reepjes en bak deze kort in een pan.
– Ondertussen is het deeg voldoende gerezen en begint het uitrollen van de pizza’s! Bestrijk het aanrecht of je werkblad met bloem (zorg ook dat er aan je handen wat bloem zit) en pak de deegbal en kneed de lucht er uit.
– verdeel het deeg over 4 gelijke delen (als je hier 4 pizza’s van wilt maken natuurlijk…) en maak kleine bolletjes. Neem één deegbal en rol deze uit tot ongeveer 0,5 cm dik (bedek de andere balletjes met een theedoek zodat deze niet uitdrogen).
– Nou is de volgende stap optioneel, maar voor een lekker knapperige bodem bak ik eerst de pizza in een pan zonder toppings. Zet een pan op het vuur en doe een klein beetje olie in de pan. Leg de pizzabodem in de pan en laat deze voor 1 a 2 minuten bakken aan 1 kant. Haal de bodem uit de pan en herhaal dit met de andere bodems.
– neem een flinke eetlepel saus en verspreid deze over de pizzabodem. Leg je andere toppings er op, strooi er eventueel nog wat kaas over en zet de pizza in een voorverwarmde oven (180/200 graden) voor 5 a 10 minuten.

TADAAAA: je eigen pizza is klaar! In mijn oven wordt de bodem nooit helemaal knapperig als ik ze niet even in een pan bak. Het is een kleine extra stap om een heerlijk, knapperige, dunne pizza te maken die je ongetwijfeld snel nog een keer wilt maken!
Laat me vooral weten als jullie een eigen pizza gaan maken en wat je van dit recept vind! Eet smakelijk en tot de volgende!!
Damn die pizza’s waren lekker. Beter dan bij de italiaan 😉