
Laten we het eens hebben over voedseletiketten. In de supermarkt staan ontzettend veel verpakte producten die allemaal onze aandacht roepen om ze in ons winkelwagentje te gooien. Vaak gaan mensen af op de voorkant van de verpakking, maar misschien zouden we beter onze keuzes kunnen maken op basis van de achterkant van de verpakking: het voedseletiket!
Het voedseletiket staat dus vaak op de achterkant van producten en geeft ons wat meer informatie over het product wat we in onze handen hebben. Zo komen we op etiketten onder andere: de naam van het product, de producten, het adres van de producten, de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers, de productcode of partijcode, de hoeveelheid, eventuele allergenen en diverse claims (biologisch, light, vezelrijk, etc.) tegen. Heel wat meer informatie dus dan alleen een aantrekkelijk logo op de voorkant!
Doordat er ontzettend veel informatie op kan staan, kan het best overweldigend zijn om deze etiketten te lezen. Om jullie een beetje op weg te helpen, volgen hier een aantal tips die je kan gebruiken bij het lezen van de voedseletiketten om zo een bewuste keuze te maken.
Bekijk de productbeschrijving en de ingrediënten
De productbeschrijving vinden we vaak boven of voor de ingrediëntenlijst. Deze vertelt wat meer over de inhoud van het product. Daarna volgt er vaak een waslijst met ingrediënten. Deze ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid: het product bevat het meeste van het eerste ingrediënt, dan het tweede en zo verder.
Bekijk de voedingswaarde
Vaak staat de voedingswaarde van een product in een tabel waar de Kcal, eiwitten, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers en zout van het product worden genoemd. Let hierbij op de hoeveelheid van het product! Vaak is dit per 100 gram of per milliliter, of per portie.
Vergelijk vergelijkbare producten
Van (bijna) alle producten zijn meerdere varianten te vinden. Producenten kunnen verschillende verhoudingen gebruiken van ingrediënten om zo hun product aantrekkelijker of goedkoper te maken. Zo kunnen er bijvoorbeeld grote verschillen zijn in toegevoegde suikers bij vergelijkbare producten.
Herken suikers
Door naar de voedingswaardetabel te kijken kan je zien hoeveel suikers er in een product zitten. Soms komt dit echter niet terug in de ingrediëntenlijst? Hoe kan het dat een product x aantal toegevoegde suikers bevat maar geen suiker op de ingrediëntenlijst staat? Dat ligt aan de verschillende benamingen die gebruikt kunnen worden voor suikers: (fruit-/vruchten)sap, geconcentreerd fruit of sap, honing, nectar, siroop, stroop, producten eindigend op -ose (dextrose, lactose) en allerlei verschillende suikerbenamingen (rietsuiker, kokosbloesemsuiker, etc.)
Wees bewust van marketingtrucs
Op producten kunnen claims staan als ‘met echt vruchtensap’ en ‘zonder kunstmatige zoetstoffen’ of ‘volkoren’, terwijl dit niet perse hoeft te betekenen dat dit 100% waar is. Zo kunnen ‘gezonde sapjes’ vergelijkbare hoeveelheden suiker bevatten als frisdranken en volkoren crackers ook bloem bevatten (waardoor ze niet meer 100% volkoren zijn!!).
Er komt bij een bewuste keuze in de supermarkt dus meer kijken dan je op het eerste zicht denkt (leuke verpakking, niet te duur en ook nog eens met echt vruchtensap. Doen we). Het kost in het begin wat tijd om te analyseren welke producten het beste bij jouw wensen passen, maar daar heb je in de toekomst baad bij! Kijk de volgende keer eens in je boodschappenkarretje naar een aantal voedingsetiketten en weet keer op keer weer een beetje beter wat je eet! Wil jij hier hulp bij, klik HIER!