4 tips die je helpen met jouw mentale gezondheid

De mentale gezondheid van een mens is iets wat we vaak over het hoofd zien. Als we aan gezondheid denken hebben we het al snel over de fysieke gezondheid, het lijf of de conditie. Vragen als: eet ik wel genoeg groenten en fruit op een dag? Zou ik misschien wat meer moeten sporten? Drink ik wel voldoende water op een dag? Natuurlijk zijn de bovengenoemde vragen belangrijk om eens bij stil te staan. Maar vaak vergeten we om onze geest te verzorgen. Nu vandaag de dag met alle stress en hectiek waarin we leven is dit belangrijker dan ooit tevoren.

Om te kunnen zorgen voor onze mentale gezondheid is het allereerst belangrijk dat we een duidelijke en alomvattende definitie hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert de volgende definitie: ‘een toestand van welzijn waarin het individu zijn of haar eigen capaciteiten realiseert, de normale spanningen van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeenschap‘. Wat is de betekenis van mentale gezondheid? | SKB Onderzoek en Advies. Dit is één van de definities maar cultuur en persoonlijke ervaring spelen hierin natuurlijk ook een belangrijke rol. Zo kan het zijn dat voor de één mentale gezondheid een andere betekenis heeft dan voor iemand anders. Hieronder volgen wat tips om beter voor onze mentale gezondheid te zorgen.

Gebalanceerde voeding

De eerste tip heeft alles te maken met voeding. Voeding is belangrijk voor je lichaam (ja Joost, dat weten we nu wel), maar voeding is ook belangrijk voor je geestelijke toestand. Bepaalde voedingstoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat de mentale gezondheid van een persoon afneemt. Een voorbeeld is de consumptie van cafeïne, mensen die redelijk gespannen zijn van zichzelf kunnen na de consumptie van cafeïne nadelige gevolgen ervaren. Cafeïne vergroot namelijk het gevoel van alertheid en kan er voor zorgen dat men meer spanning ervaart dan voor de consumptie. Een gebalanceerd dieet is ontzettend belangrijk (en daar kan ik je mee helpen, klik HIER)!

Voldoende nachtrust

Het is al eens voorbij gekomen in eerdere blog. Maar slaap is zo ontzettend belangrijk. Niet iedereen heeft tijd om 9 uur te slapen per dag, maar het aantikken van die 8 uur is echt noodzakelijk voor het lichaam. Slaap zorgt ervoor dat ons lichaam tijd heeft om onze stemming en emoties te reguleren. Slaap je maar 4 uur op een nacht ga je dat zeker merken, niet alleen aan je lichaam maar ook aan je geest.

Sunshine!

Zonlicht is de perfecte bron voor vitamine D. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat ons lichaam endorfine en serotonine aanmaakt die onder andere de stemming verbetert. Vandaar ook dat veel mensen zich positiever en opgewekter voelen zodra de lente aanbreekt. Veel mensen hebben namelijk vaak last van een winterdepressie wat vaak komt door een tekort aan vitamine D. Wel is het natuurlijk zo dat gedurende de zomer dit met mate gedaan moet worden. Er wordt een maximum van 2 uur zonder bescherming aangeraden.

Doe dingen die je echt leuk vindt

Een drukke agenda is geen excuus om dingen te laten die je eigenlijk ontzettend leuk vindt om te doen. Als er spontaan geen tijd voor is, reserveer desnoods tijd in je weekplanning om leuke dingen te doen. Het leven is namelijk veel te kort om niet te genieten!

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?