Stoppen met alcohol

Een wijntje of biertje bij het eten of na een lange werkdag, een sangria op vakantie, een Desperados op terras of een Irish coffee als dessert. Gelegenheden genoeg om naar een glaasje alcohol te grijpen! Soms ben je net iets te hard gegaan en heb je de dag erna een kater, maar de gelegenheidsdrinker heeft hier over het algemeen minder last van. Die paar glaasjes alcohol per week kunnen dus vast geen kwaad! Of..? Wat zou er gebeuren met je lichaam als je ook de gelegenheidsdrankjes (tijdelijk) laat staan?

Voordat we beginnen, even wat cijfertjes! Alle wijntjes bij het eten, biertjes op festivals, etc. zorgen samen voor een gemiddelde consumptie van 7 liter pure alcohol per jaar onder de Nederlanders. Bier levert hieraan de grootste bijdrage (3,4 liter pure alcohol) en wijn staat op een tweede plaats (2,5 liter pure alcohol). Deze getallen komen neer op zo een 272 glazen bier en 208 glazen wijn per jaar.

Steeds meer mensen gaan bewust om met alcohol. No drinks november, dry january enzovoorts vormen uitdagingen om voor een hele maand geen alcohol te consumeren. Tijdens deze periode kom je als gelegenheidsdrinker allerlei verschillende situaties tegen waarin jij normaal naar een glaasje alcohol grijpt, wat best confronterend kan zijn. Het creëert over het algemeen meer bewustzijn en inzicht in jouw consumptie en kan verschillende positieve gezondheidseffecten hebben op zowel lichaam als geest.

Lichamelijke verbetering

Mensen linken teveel alcoholconsumptie vaak alleen met onze lever, maar in werkelijkheid heeft alcohol effect op alle organen in ons lichaam. Door (tijdelijk) te stoppen met alcohol kan onder andere de kwaliteit van onze slaap verbeteren, ons immuunsysteem versterken, spijsvertering verbeteren, bloeddruk herstellen, onze huid gaan stralen en leiden tot gewichtsverlies.

Een slaapmutsje voor het slapengaan brengt je sneller in slaap, maar zorgt ook voor een minder diepe slaap. Dit zorgt uiteindelijk voor verminderde kwaliteit van onze nachtrust wat onder andere ons immuunsysteem de das om doet. Door (tijdelijk) te stoppen met alcohol verbeterd naar verloop van tijd de kwaliteit onze slaap weer, waardoor we beter kunnen herstellen en dus ook meer kunnen verdragen tijdens de dag.

De ‘stralende huid’ die je krijgt na het stoppen met alcohol komt door verminderde vochtonttrekking uit onze huid (waardoor rimpels zichtbaarder worden). Daarnaast zorgt minder alcohol voor een verlaging van de bloeddruk. Deze daling kan zorgen voor een minder rode huid omdat de doorbloeding in de haarvaatjes van het gezicht hersteld.

Tot slot is alcohol een echte dikmaker. Alcohol is per gram goed voor zo een 7 kilocalorieën, zonder daarnaast belangrijke nutriënten te leveren. Als mens zijnde heb je een energiebehoefte van een x aantal kilocalorieën, met daarnaast een waslijst aan essentiële nutriënten die je nodig hebt om alle lichaamsprocessen tot stand te brengen. Door alcohol te consumeren wordt het lastiger om binnen je ‘budget’ aan kilocalorieën te voldoen aan je nutriëntbehoefte!

Geestelijke voordelen

Naast de lichamelijke voordelen die een (tijdelijke) alcohol stop te weeg kunnen brengen, kunnen er ook positieve effecten op de geest ontstaan. Alcohol heeft invloed op onze hersenfunctie, welke na één of twee glazen al minder goed wordt. Aandacht en focus kunnen worden vastgehouden. Zo vertellen mensen die gestopt zijn met alcohol doelgerichter te kunnen werken, meer overzicht te behouden en daadkrachtiger te blijven.

Vaak gaat het stoppen met alcohol gepaard (dankzij onder andere verbeterde slaapkwaliteit en meer energie) met meer aandacht voor bewegen en gezonde voeding. Deze combinatie vergroot uiteindelijk het gevoel dat je lekker in je vel zit!

Ben jij ooit de uitdaging met jezelf aangegaan om (tijdelijk) te stoppen met alcohol? Wat voor voordelen heb jij toen ervaren? En mocht je het nog niet geprobeerd hebben, wat houd je tegen?

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?