Ban de Burn-out

Het gaat lekker op werk! Je doet iets waar je plezier uit haalt en dit straal je uit op de werkvloer. Ook in de thuissituatie lijkt niets verkeerd te gaan, je hebt een leuk huisje, een lieve vriend/vriendin en je kan zelfs goed opschieten met je schoonouders. De dag begint om stipt 7.00 uur, gaat een rondje joggen, springt onder de douche en racet naar werk om van 8.00 tot 17.00 te werken aan een leuk project, bij thuiskomst lekker een hapje eten, een lesje online van ZweetCoach volgen en daarna op de bank je favoriete serie kijken tot je om 23.00 uur netjes richting bed gaat. Ready for a new day… right?

Op de werkvloer merkt je baas dat je groeipotentie hebt en geeft je nieuwe taken, langzaam aan wordt je agenda voller en voller, maar nee zeggen? Dat is voor watjes! Een beetje gezonde stress, daar presteren we lekker op! Tijdens het avondeten praat je je partner bij over alle ontwikkelingen op de werkvloer. Er gebeurt nu zo veel, dat je tijd tekort om alles tijdens het eten te vertellen dus sla je de ZweetCoach les over (doen we wel weer een andere keer) en ploft na het eten op de bank tot je gaat slapen. De volgende dag staat de wekker zoals altijd om 7 uur, maar dit keer niet om te joggen, maar om toch nog even de laatste dingen voor die meeting vandaag te checken.

Een paar maanden later we treffen je volledig opgebrand aan: Burn-out, een begrip wat helaas steeds vaker naar boven komt. Hoewel meer mensen kampen met een burn-out, lijkt er nog altijd een enorm taboe op te rusten. De enige manier waarop we taboes kunnen doorbreken, is door er meer over te praten, laat ik dat nou precies van plan zijn in deze blog.

Stress – overspanning – burn-out

Deze drie begrippen hangen samen met elkaar, maar verschillen vooral in de hardnekkigheid van de symptomen. Stress is een natuurlijke reactie die tot stand komt in situaties die niet helemaal in onze comfortzone passen. Je voelt je een beetje opgejaagd en rusteloos, wat positief is op de korte termijn: alles gaat op scherp, het zet ons aan tot actie! Zodra deze stress echter te lang aanhoudt, kan overspanning of een burn-out ontstaan.

We spreken over overspannen wanneer je een verlies aan controle ervaart, een vermindering in je functioneren wat resulteert in minder slaap, prikkelbaarheid, emotionele labiliteit, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Houden deze symptomen langer aan dan een half jaar? Dan spreken we van een burn-out: je bent letterlijk opgebrand. Naast deze symptomen kunnen er onder andere ook klachten optreden als hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en maagklachten of buikpijn.

Er zijn duizenden manieren waarop je in een burn-out terecht kan komen. De meest bekende is waarschijnlijk wel werk gerelateerd. Maar naast de werkomgeving zijn ook andere omgevingsfactoren van belang als cultuur, maatschappij, prestatiedruk en het altijd maar aan staan (mobiele telefoon, social media, etc). Niet alleen de externe factoren hebben invloed op het al dan niet krijgen van een burn-out, ook de interne manier waarop jij met stress omgaat heeft hier een grote invloed op. In het bovenstaande voorbeeldje zien we een toename in stress op de werkvloer, in combinatie met minder vrije tijd die men weerbaar maakt tegen deze stressoren.

Het herstellen van een burn-out verloopt in 3 fases:

– begrijpen en accepteren: begrijp waarom je in deze situatie gekomen bent en accepteer dat het zo is. Door goed te kijken naar welke factoren hebben bijgedragen aan deze situatie, kan er besloten worden welke dingen je beter even niet meer kan doen en wat vooral ook wel.
– problemen inventariseren en oplossingen bedenken: Analyseer welke problemen extra spanning geven en sta stil hoe je met deze spanning om gaat. Hoe kan je dit beter doen? Bedenk voor jezelf hoe je anders met je problemen om kunt gaan.
– Oplossingen uitvoeren: na het goed in kaart brengen van de problemen en een oplossing te hebben bedacht om hier beter mee om te kunnen gaan, is het tijd om de theorie in praktijk te brengen. Stap voor stap kan je steeds meer activiteiten oppakken en weer naar herstel werken.

Dat het verloop van het herstel hier in één alinea staat getypt, wilt niet zeggen dat het zo makkelijk is en er niet een lange tijd overheen kan gaan voordat alle fases zijn doorlopen. Een burn-out verschilt van persoon tot persoon en is niet te vergelijken met elkaar. De redenen waarom je een burn-out hebt, de manier waarop je er uit komt en de tijd die hiervoor nodig is hangt af van de persoon. Wees niet bang je problemen uit te spreken en hulp te zoeken in je omgeving of een specialist.

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?