5 tips om buiten jouw comfortzone te stappen

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen in een blad of in een of ander populaire praatprogramma, de comfort zone. Maar wat is nu precies een comfort zone en waarom is het zo belangrijk om ook eens verder te kijken dan die desbetreffende zone?

Een presentatie geven, een examen maken, een vreemde benaderen of skydiven. Het zijn allemaal voorbeelden van handelingen waar sommige mensen meer moeite mee hebben dan anderen. Daarentegen zijn boodschappen doen, een mail sturen, een boterham eten of wandelen voorbeelden waar het merendeel van de mens wat minder moeite mee heeft.

Handelingen waarbij je geen of minder moeite bij hebt om ze uit te voeren, vallen in jouw comfortzone. Deze zone geeft het mentale beeld weer wat je van jezelf hebt over dingen die je wel in niet kunt in het leven. Dit maakt dat de comfortzone voor ieder individu weer anders is. Men heeft het vaak ook over een zone of gedragsruimte waar de activiteiten en het gedrag passen in een routine waarbij stress en risico zo veel mogelijk voorkomen wordt. Wanneer men besluit om buiten die persoonlijke comfortzone te stappen, wordt er een risico genomen en stelt men zich open voor de mogelijkheid van stress of angst. Vaak wordt dit gestimuleerd door het feit dat men niet precies weet wat er zal gaan gebeuren en hoe men zal reageren.

Waarom is het nu precies zo belangrijk om uit je comfort zone te stappen? Wanneer je jezelf tegenhoudt om die zone te verlaten belemmert dit persoonlijke groei. Men groeit door continu nieuwe dingen te ondernemen en grenzen te verleggen. Wanneer je je begeeft buiten die persoonlijke bubbel bewijs je aan jezelf dat je het kan! Een bijkomend gevolg daarvan is dat je zekerder en zelfstandiger wordt. Vaak is het achteraf gezien minder eng buiten de comfort zone dan dat men dacht van te voren en heb je vaak spijt dat je dat niet eerder hebt gedaan.

5 voorbeelden van dingen die je kan doen om buiten jouw comfortzone te stappen.

  1. Onderneem iets nieuws, dit kan een sport zijn (HEEEE les van mij bijvoorbeeld Klik HIER) maar bijvoorbeeld ook het leren van een nieuwe vaardigheid als een taal (toevallig heb ik daar ook een linkje voor! Klik HIER).
  2. Bel eens iemand in plaats van continu te appen. Ik weet dat dat makkelijker klinkt dan gedaan. Toch is dit voor veel mensen echt een grote stap uit de comfortzone. Op deze manier heb je een echt gesprek met iemand.
  3. Doe de dagelijkse dingen eens in een andere volgorde. Routine is natuurlijk fijn maar dit zorgt er ook voor dat je gewend raakt en er niks vernieuwends gebeurd. Ga eens een keer ’s ochtends voor je werk sporten in plaats van in de avond.
  4. Schakel je telefoon uit voor 48 uur! Dit is wel echt een heftige. Persoonlijk zou ik hier ook wat moeite mee hebben. Maar moet je nu perse altijd weten waar iedereen is op elk moment van de dag? NEE! Probeer een dag stil te staan bij alles wat er gebeurd. Met andere woorden leef bewust!
  5. Probeer de controle wat los te laten en kijk waar het je brengt. Vaak proberen we zoveel mogelijk controle uit te oefenen op ons leven. Wat niet altijd slecht is natuurlijk. Maar af en toe is het ook wel eens goed om de teugels wat te laten vieren en zien wat er komt?

Nogmaals voor iedereen is die comfort zone anders. Je hoeft ook niet direct te gaan bungee jumpen of te gaan diepzee duiken (kan natuurlijk wel!). Maar je kan ook gewoon beginnen met kleine stapjes! Verandering hoeft namelijk niet altijd slecht te zijn!

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?