4 Zomer feiten en fabels

De afgelopen weken is het aardig warm geweest en hebben we flink kunnen genieten van alle voordelen van de zomer. Daarom het perfecte moment om wat feiten en fabels te bespreken met betrekking tot de zomer.

Ziek worden van de Airco

Je kent het wel: je bent heerlijk op vakantie en je hebt een hele dag door een prachtige Spaanse stad gewandeld. Eenmaal terug bij de huurauto gaat de airco full blast om een beetje af te koelen. Meteen roept de helft van je reisgezelschap, ´nee niet te koud want ik word verkouden van de airco’. Verkouden van de airco… kan dat? Het is een fabel dat men ziek wordt van de airco zelf. Het achterliggende feit is dat het lichaam slecht tegen grote temperatuurverschillen kan en dat dit invloed heeft op het immuunsysteem. De extreme wisseling van temperatuur zorgt ervoor dat ons lichaam niet precies weet wat het moet doen waardoor het immuunsysteem wat verzwakt. Hierdoor is de kans dat men aangestoken wordt door iemand anders groter. Hoe kan je het beste omgaan met de hitte zonder oververhit te raken? Zorg voor een geleidelijk temperatuurverschil zodat ons lichaam er aan kan wennen!

Vocht is vocht

Na een paar uur op het strand ben je wel toe aan wat te drinken. En wat is er nu beter dan een ijskoude Cola, een Sangria of een biertje. Ohja, en het liefst nog met extra ijsblokjes erbij. Heerlijk en tegelijkertijd dorstlessend, toch? Het klinkt goed, maar het is niet de beste manier om je lichaam van vocht te voorzien. Drankjes met een hoge concentratie suiker of alcohol zorgen juist voor het tegenovergestelde effect. Alcohol werkt vochtafdrijvend en zorgt voor een verstoring van de waterhuishouding in ons lichaam. Met andere woorden het lest totaal niet te dorst maar droogt juist uit.  

Het zoute zeewater is goed voor wondjes

Hoe vaak hebben we het wel niet gehoord om ons heen: ‘het zilte water is goed voor het helen van wonden’. Het klopt inderdaad dat zout een helende eigenschap heeft en vaak gebruikt wordt om schoon te maken of te reinigen (zo zou het bijvoorbeeld tegen acne moeten werken). In deze gevallen hebben we het echter over zout in de meest pure vorm. Het zeewater wat we in Nederland en veel populaire vakantiebestemmingen vinden is helaas vaak te vervuild, hierdoor kan het er juist voor zorgen dat de wond erger wordt of zelfs gaat ontsteken.

Muggen kunnen niet tegen knoflook

Lig je net lekker in bed na een volle dag tannen hoor je zo’n zoemend geluid om je oren. Vervolgens word je ook nog gestoken en doe je geen oog meer dicht doordat je continu aan het krabben bent door de jeuk. Wat kan je daar tegen doen? Menig mens zweert bij het eten van veel knoflook. Het houdt misschien andere mensen op afstand maar de muggen helaas niet. Lavendel olie lijkt echter wel te helpen tegen deze nachtelijke jager. Smeer wat olie achter je oren en geniet van de ontspannende werking van de lavendel EN hou de muggen op afstand. Win-win, of niet dan? (lees hier nog meer over goed slapen in de zomer!)

Dit waren een paar zomerse feiten en fabels! Kende jij deze fabeltjes al? Laat het weten in de reacties!

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?