5 tips om goed te slapen met warm weer!

Iedereen is blij want de zomer is weer begonnen! Dat betekent vakantie, zon, vrije tijd, zee, strand maar helaas ook die warme en klamme zomernachten waarin men amper slaapt. Mocht je hier ook altijd last van hebben? Lees dan snel verder voor 5 tips om toch die belangrijke 8 uur nachtrust te pakken!

Voordat we beginnen met de 5 tips om beter te slapen in de zomer, moeten we wel even weten waarom die 8 uur nu zo belangrijk is. Ondanks dat we slapen zijn onze hersenen nog steeds bezig. Gedurende de 8 uur dat we onze ogen sluiten heeft ons brein de tijd om zich te reinigen (aka. het ontgiftingsproces). Dit proces vindt plaats gedurende de diepe slaap, dan is het opruimingsmechanisme van de grijze massa het hardst aan het werken. In deze fase ontdoen onze hersenen zich van allerlei gif- en afvalstoffen om zo weer fris en fruitig aan de volgende dag te beginnen. Naast een frisse kop zorgt die felbegeerde 8 uur slaap ervoor dat het immuunsysteem sterk blijft en er weer tegenaan kan!

Tip 1: Sluit de ramen overdag!

Natuurlijk een logische gedachte om bij warm weer alles tegen elkaar open te gooien zodat het lekker doorwaait (mocht er wind zijn dan natuurlijk). Echter werkt dit juist averechts! Juist door overdag de ramen & gordijnen gesloten te houden sluit men de warme lucht buiten. Tegen de avond als de temperatuur gezakt is kunnen de ramen weer open en kan dat zomerbriesje juist voor wat verkoeling zorgen.

Tip 2: Trek een pyjama aan!

Hiermee bedoel ik niet een dikke winter pyjama natuurlijk! Maar denk meer aan een t-shirt en of kort broekje. Vooral de stof van je pyjama speelt een belangrijke rol: katoen is your friend!! Katoen is een ademende stof die koel aanvoelt. Veel mensen slapen gedurende die klamme nachten het liefst naakt omdat ze denken dat dit het lichaam koel houdt. Echter is juist het tegenovergestelde waar. Door de pyjama wordt het zweet opgevangen wat anders in het dekbed zou trekken. Op deze manier kan de warmte goed afgevoerd worden door het katoen van de pyjama.

Tip 3: Neem GEEN ijskoude douche voor het slapen!

De meeste mensen denken na een dag in de zon dat het verstandig is om een ijskoud bad of douche te nemen. Echter zorgt dit er juist voor dat lichaam extra hard moet werken om het weer op temperatuur te krijgen na de blootstelling aan de kou. Verder geeft het koude water weer energie, wat misschien niet zo handig is als je van plan bent om naar bed te gaan. Het beste is eigenlijk om een lauwe douche te nemen!

Tip 4: Zorg voor een koel kussen!

Gedurende het slapen verliest men de meeste warmte via het hoofd. En waar ligt het hoofd? Op het KUSSEN. Wanneer men een koel kussen heeft koelt dit direct ook de rest van het lichaam af. Zorg er dus voor dat je je kussen in de koelkast legt! (Misschien niet altijd even praktisch als je net de alle weekboodschappen hebt gedaan) Je kan ook eventueel een gelpad (normaal gebruikt men dit bij zwellingen) onder het kussen leggen. Daarnaast zijn er ook boelweitkussens, deze kussens staan erom bekend dat ze lekker lang koel blijven omdat ze de warmte van het lichaam niet absorberen.

Tip 5: Verhuis naar de benedenverdieping! (mocht je die hebben)

Vaak is het zo dat de meeste slaapkamers zich boven bevinden. Echter is het zo dat warme lucht opstijgt en het hierdoor op de bovenste verdieping vaak dan ook het warmst is. Verplaats naar beneden, dit kan al snel een paar graden schelen en je wat extra uren slaap opleveren.

Dat waren dan 5 tips om aan voldoende nachtrust te komen tijdens de warme zomernachten! Slaap lekker allemaal!

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?