Aardappeltjes, gegrilde groenten & homemade knoflooksaus

Het hollandse AVGtje, soms moet ik er ook aan geloven. Een gekookte aardappel, één soort groente en een stukje (vegetarisch) vlees. Ik hou zelf echter niet zo van een gekookte aardappel, probeer eigenlijk altijd meerdere groentes te combineren om zo meer vitamine en mineralen te coveren en ik eet al een aantal jaar geen vlees meer. Mijn AVGtje ziet er dus iets anders uit dan de standaard die we gewend zijn in Nederland. Ben jij benieuwd naar deze variant? Keep reading!

Ik heb niet veel speciale apparaten in de keuken staan, maar van de apparaten die ik wèl heb kan ik er één echt niet meer missen: de Airfryer. Begrijp me niet verkeerd, je kan makkelijk de oven gebruiken voor de dingen die je in een airfryer ook kan maken, maar het gaat gewoon zoo veel sneller. Voor dit gerecht gebruik ik de airfryer voor het maken van de aardappeltjes, doe je dit in de oven? Dan moet je misschien iets langer wachten tot ze lekker knapperig zijn!

Ik ben overigens geen fan van het schillen van aardappels, dus dat doen we hier niet. Zorg dat ze goed schoon zijn en het schilletje van de aardappel geeft meteen een lekker knapperig randje wanneer we ze gaan bakken in de oven of fryen in de airfryer.

Tot slot gebruik ik bij het grillen van de groenten een grilpan. Het ziet er wel leuk uit als je een paar streepjes in je groenten hebt staan voordat je ze gaat eten en het geeft net een heel klein knapperig randje. Ik hou daar wel van, maar heb je geen grilpan of vind je het onnodig om deze vuil te maken voor dit gerecht, gooi dan de groenten lekker op een bakplaat en zet je oven op grilstand.

De benodigdheden:

– aardappelen 
– courgette
– paprika
– ui
– magere kwark
– knoflook/knoflookpoeder
– dille
– kerriepoeder
– zout
– olie
– vlees of veggievlees naar keuze

De perfecte manier van bereiding:


– Snijd de aardappeltjes in partjes (dit kan natuurlijk in blokjes of zoals ik heb gedaan in de lengte).
– Neem ongeveer twee eetlepels olijfolie (die geschikt is om in te bakken), doe hierin een snufje zout een theelepel knoflookpoeder en een theelepel dille. Roer dit even door elkaar en schenk over de aardappelpartjes
– Gooi de aardappeltjes in de airfryer (180 graden, 20/30 minuutjes) of leg ze op een bakplaat en doe ze in de oven (180/200 graden, 30/50 minuutjes) tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
– Snijd terwijl de aardappeltjes aan het bakken zijn, de groenten (courgette, paprika en ui) in blokjes/reepjes van ongeveer dezelfde grootte. Strooi hier wat kerriepoeder overheen en gooi ze in de grilpan of op een bakplaat voor in de oven!
– Gril de groenten in de pan tot ze gaar zijn, gril ze in de oven tot ze gaar zijn (dicht bij de grilplaat) of zet ze bij de aardappeltjes in de hete lucht oven. (als de aardappeltjes klaar zijn kan je ze nog even bij de grilplaat houden, of niet als je ondertussen al te veel trek hebt)
– bereid je vlees/veggievlees. (aanrader: krokante kipschnitzel van vivera!! Hier zit wel redelijk wat zout in, dus compenseer dat eventueel door minder zout te gebruiken in de rest van het eten)
– Als finishing touch maken we nog onze eigen knoflooksaus: 3 eetlepels kwark, een snufje zout, een theelepel dille en knoflookpoeder naar smaak (of 1 a 2 teentjes knoflook). Ben je extra vandaag? Maak er een tzaziki van door er nog geraspte, uitgelekte komkommer door te roeren.

Zoals altijd kan je natuurlijk variëren met de groenten en kruiden die je gebruikt. Experimenteer welke combinatie jij het lekkerste vind en laat het weten in de reacties!! Smakelijk eten!

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?