Tofu courgette rolletjes met salade

Vanavond op het menu, een culinair hoogstandje wat er nog leuk uitziet ook (behalve op foto’s die ik ervan maak…): courgette rolletjes met tofu en een frisse salade. Het gerecht staat weer binnen no-time op tafel en is een leuke variant op je standaard pasta of lasagne. Het oprollen van de courgetterolletjes is ook nog eens rustgevende bezigheidstherapie (en als je het zelf niet wil doen, kan je vast makkelijk je kinderen, vriend/vriendin of iemand anders in de val lokken om het voor je te doen!)

Jullie hebben vast al wel eens gehoord van courgetti (spaghetti maar dan van courgette in dunne reepjes). Dit lijkt er een beetje op, maar je hebt geen Spirelli nodig om slierten te kunnen maken van je courgette. Je gebruikt namelijk een dunschiller of mandoline (het keukenapparaat, niet het snaarinstrument) om reepjes te maken over de lengte van de courgette. Hierdoor ontstaan er lange, dunne vellen van courgette, die je goed kan vullen en oprollen.

Ik heb zelf een beetje een haat liefde relatie met tofu. Soms ben ik helemaal geïnspireerd om eieren op allerlei manieren te vervangen door tofu, soms komt de tofu mijn neusgaten uit. Bij dit recept vormt de tofu een groot deel van het uiteindelijke gerecht. Door deze goed te kruiden kan je elke tofu hater overhalen om toch een hapje te komen eten. Maar, ik heb weer genoeg gezwetst. Tijd om te koken!

De benodigdheden:

Voor de courgette rolletjes & saus
– 1 pak tofu (300/400 gram)
– half potje zongedroogde tomaten
– 2 courgettes
– 2 a 3 tenen knoflook
– 1 ui
– 6 a 8 tomaten
– basilicum
– geraspte kaas (optioneel)

Voor de salade
– ijsbergsla/rucola/slamix
– komkommer/radijs
– zonnebloem pitjes
– pesto (optioneel)

De perfecte manier van bereiding:


– Pak de tofu uit de verpakking en laat deze uitlekken. Gebruik eventueel nog wat keukenpapier om zo veel mogelijk vocht uit de tofu te halen.

– Breek de tofu op in blokjes en doe deze samen met een half potje zongedroogde tomaten (zonder de olie) in een keukenmachine (of in een kom en mix het met een staafmixer). Mix deze twee tot een romig homogene smeerbare pasta.
– Snijd de tomaten in partjes, versnipper een uitje en pers 2 a 3 teentjes knoflook en bak deze 3 samen in een pan met een eetlepel olijfolie (geschikt voor bakken). Zodra de tomaat uit elkaar valt, haal je de pan van het vuur en kan je met een staafmixer of de keukenmachine dit mixen tot een saus. Zet je pan daarna op zacht vuur om de saus in te laten dikken.
– Ondertussen neem je de courgettes en snij je in de lengte met een dunschiller of een mandoline, dunne reepjes.
– giet de tomatensaus in een ovenschaal.
– Neem één reepje courgette, en besmeer deze met een laagje van je tofu pasta. Leg hier nog een reepje op en besmeer ook deze met je pasta. Rol vervolgens deze repen op tot een ‘strak’ rolletje en zet deze rechtop in de ovenschaal in de tomatensaus. Blijf dit herhalen tot heel je ovenschaal mooi vol zit!

– bestrooi de rolletjes met geraspte kaas (hoeft niet als je geen kaas wilt gebruiken) en zet deze in de oven op 160 graden tot de courgette gaar is (ongeveer 20 a 30 minuten).
– Pak je ijsbergsla en snijd deze in reepjes, pak je rucola en meng deze door elkaar in een schaal (of pak een pak slamix en gooi deze in een schaal). Snijd je komkommer in blokjes en radijs in reepjes en voeg deze toe aan je salade. Mix alles goed door elkaar.
– Als de courgette rolletjes gaar zijn, kunnen ze uit de oven en kan je er nog een klein beetje pesto en basilicum over strooien.
– Schep je bord lekker vol met de salade, leg hier wat courgette rolletjes op en schep nog wat van de tomatensaus uit de ovenschaal over het geheel. Strooi er nog wat zonnebloem pitjes over, et voilà, tofu courgette rolletjes met salade!

Eet smakelijk

Chat openen
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?